Festival programı
Haziran 9, 2022
Festival tüm coşkusuyla sürüyor
Haziran 12, 2022

Festival Renkli Görüntülerle Başladı

Buldan’da iki yıl aradan sonra gerçekleştirilen 20. Dokuma, Kültür ve El Sanatları Festivali, kortej yürüyüşü ile başladı. Renkli görüntülere sahne olan festival, geleneksel el dokuması kumaşlardan hazırlanan tasarımların sunulduğu defilenin ardından çeşitli etkinliklerle devam etti. Buldanlılar, Alanyazı Meydanı’nda düzenlenen konserde sahne olan Grup Koliva’nın seslendirdiği hareketli Karadeniz şarkılarıyla coştu.

Her yıl yapılan ancak pandemi sebebiyle 2 yıl ara verilen Buldan Dokuma Kültür ve El Sanatları Fesitvali, Belediye binası önündeki Atatürk anıtına Belediye Başkanı Mustafa Şevik’in çelenk koyması ile başladı. Şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, bando eşliğinde 14 Mayıs Caddesi’ne kadar kortej yürüyüşü yapıldı. Festival, 14 Mayıs Caddesi Kavşağı’ndaki açılış töreniyle devam etti. Açılış törenine, AK Parti Denizli Milletvekilleri Cahit Özkan, Şahin Tin, MHP İl Başkanı Yusuf Garip, Buldan Kaymakamı Murat Sarı, Belediye Başkanı Mustafa Şevik, Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, İlçe Jandarma Komutanı Bekir Cinkara, ilçe Emniyet Müdürü Murat Kale, silvil toplum kuruluşlarının il ve ilçe temsilcileri ile çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.

Törenin açılış konuşmasında festivalin Buldan’a, Denizli’ye, dokuma ve el sanatları alanında hayırlar ve güzellikler getirmesi temennisinde bulunan AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan, “Dokuma denildiğinde, hani o ardında çil çil kubbeler serpen ordu dizelerinde olduğu gibi medeniyetimizi adeta kar topu gibi bu günlere getiren şanlı ecdadımızın medeniyet duruşunun, dokuma tezgahlarında kumaşa dönüştüğünü, desene ve ilmeğe dönüştüğünü ifade ediyoruz. O anlamda Buldan Belediye Başkanımızın tertip etmiş olduğu Dokuma, Kültür ve El Sanatları Festivali, medeniyetimizi yeniden düşünmek, medeniyet değerlerimizi yeniden idrak etmek, genç kuşaklara aktarmak ve bu bilinçle gelecek hedeflerimize yürümek açısından çok önemli ve anlamlı buluyorum” dedi.

Ak Parti Milletvekili Şahin Tin ise konuşmasında tarihi bir anekdotu Buldanlılarla paylaştı. Tin, “İstanbul’u fetheden Fatih’in mirası açıklanırken orada, 100 metre Buldan bezini ayırıyor. O anlamda baktığımızda Buldan’ın tarihi önemini bir kez daha ortaya koymuş oluyoruz ki, Buldanlılar özellikle hanımlar, beyler çalışkan insanların olduğu güzel bir ilçemiz. Her anlamda, hem tarım alanında, hem dokuma alanında diğer tekstil alanlarında. Bundan dolayı Buldanlı hemşehrilerimizi tebrik ediyorum. Tabi, Buldan’da iki dönemdir güzel hizmetler yapmaya gayret eden, alt yapı üst yapının yanı sıra bugün olduğu gibi güzel bir kültür, sanat festivali yapılmasına vesile olan Belediye Başkanımız Mustafa Şevik’e de başarılar diliyorum” diye konuştu.

Buldanlı olmanın bir ayrıcalık, bir farkındalık olduğunu vurgulayan MHP İl Başkanı Yusuf Garip, M.Ö 2.yüzyıldan itibaren tarihe ev sahipliği yapan, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde belirtildiği gibi 17.yüzyıldan itibaren dokumasından da her zaman bahsettiren ilçede olmaktan mutlu olduğunu belirtti. Garip, Buldan’ı marka değer yapmak amacıyla özverili ve yorulmadan çalışan Belediye Başkanı Mustafa Şevik’e de teşekkür etti.

Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik ise konuşmasında Buldanlı olmanın ve Buldan sevdalısı olmanın farklı bir özellik olduğunu belirterek, “Buldan çok eski zamanlardan beri bizlerin gözünde farklılıkların ve o farklılıklara uygun güzelliklerin beldesidir. Buldanlılar kendi öz dünyaları içinde yıpratıcı dış dünyaya karşı korunmuşluk bünyesi içindedir. Buldan, mazisinden aldığı güç ve hamleyle beşikteki çocuğundan ve el tezgahındaki ihtiyarına kadar teknolojiyle savaşmış, makineye mağlup olmuş bir ilçe olmaktan ibaret değildir. Buldan’ın çocukları hale motoru mekikle, demiri pamuk ipliği ile teknolojiyi el tezgahı ile alt etmenin bütün kuvvetlerini ellerinde tutuyor. Artık bizler maddemize, kimliğimize ve ilçemize yeni bir düzenlemeye muhtaç olduğumuz kadar, dünyanın teknolojiye ait bütün buluşlarından feda etmeden Buldan’ımızda yeni bir kültürel, milli ve yerel ahlaki değerlere bağlı yeni bir oluşum kurmak için, gerekirse başımızı taştan taşa vurarak çalışmalıyız. Buldan o mütevazi, kültürel şekil ve iktisadi içinde belki de bünyesinde muhtaç olduğu o dinamik, siyasi, ekonomik ve sosyal plan ve kalkınma hamlesini bir sır olarak saklıyor. 20. Festivalimizin coşkuyla geçmesini diliyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından festival, zeybek gösterisi, Buldan Belediyesi spor kulübü öğrencilerinin karate gösterisi, Turan Mehteran Takımı’nın gösterisi ve Ali Tunaboylu Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan defile ile devam etti.
Jeopark Fotoğrafları BELKÜM’de sergileniyor
20. Buldan Dokuma Kültür ve El Sanatları Festivali’ne katılan Denizli ve Buldan protokolü, Jeopark Fotoğraf sergisinin açılışını gerçekleştirdi. Tarihi BELKÜM binasındaki sergide, Denizli Jeopark Çalışma Grubu tarafından hazırlanan sergide, Denizli Fotoğraf Derneği (DENFOT) ve Denizli Fotoğraf Sanat Derneği (DEFSAD) üyelerinin jeopark temalı fotoğrafları yer alıyor. Sergi, festival süresince gezilebilecek.

KARADENİZ RÜZGARI ESTİ
Festival etkinlikleri kapsamında Alanyazı Meydanı’nda düzenlenen konserde yerel sanatçı Naci Özkan, Buldanlı İmran ile Grup Koliva sahne aldı. Antalya’da yaşayan Buldanlı İmran Var, sesiyle hemşehrilerini mest ederken Grup Koliva, en güzel şarkılarını alanı dolduran Buldanlılar için seslendirdi. Grubun hareketli şarkılarını eşlik eden Buldanlılar, halay çekti, horon tepti. Grup Koliva’nın seslendirdiği Karadeniz’in sevilen ezgilerine cep telefonu ışıklarıyla destek veren vatandaşlar ise alanda görsel bir şölen oluşturdu.

Festival, çeşitli etkinlik ve konserlerle iki gün devam edecek. 20. Buldan Dokuma Kültür ve El Sanatları Festivali bugün saat 13.00’de  Nuri Akın Parkı’nda Çakır ve Orkestrası müzik dinletisi ve Yöresel Yemek Yarışması, akşam saat 20.00’de Mehmet Erdem Alanyazı Meydanı’nda sahne alacak.