Atatürk, Ölümünün 84. Yılında Buldan’da Anıldı
Kasım 10, 2022
Fidanlar toprakla buluştu
Kasım 11, 2022

Tekstil Fuarına Buldan damgası


Geçmişten günümüze geleneksel el dokuması kültürünün yaşatıldığı Buldan, bu yıl 3.kez kapılarını açan Denizli İplik, Kumaş, Tekstil Aksesuarları ve Teknolojileri (PİKTECH) Fuarı’na damgasını vurdu. El tezgahı ile dokumalarının sergilendiği Buldan Standı, ilgi odağı oldu. Başkan Şevik, “Buldan bugün olduğu gibi kadim tarihinde de tekstilin merkezi olmuş, olmaya da devam edecek” dedi.

Denizli EGS Park Fuar Alanı’nda 3.sü düzenlenen PİKTECH İplik, Kumaş, Tekstil Aksesuarları ve Tekstil Teknolojileri Fuarı, Denizli’nin geleneksel el dokumalarıyla, teknolojiyi buluşturdu. Kahramanmaraş, Gaziantep, İzmir, Uşak, İstanbul, Bursa ve Adana’dan sektörün öncüsü 183 firmanın katıldığı fuarda, geleneksel el tezgahı ve dokumalarıyla katılan Buldan damgasını vurdu.

Bu yıl 3.sü düzenlenen PİKTECH fuarına düzenli olarak katılan Buldan’ın bu yıl da başrollerde olduğunu belirten Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, “ Tekstil denince bana göre sadece Denizli ve Buldan veya Kızılcabölük, Babadağ olarak düşünmemek lazım. Tekstil, merkezi Ege olan dünya insanlık mirası bir sektör. Tekstil ve pamuk d-denince akla Ege Bölgesi geliyor. Tarihi kadim insanlıktan buyana bu bölge özellikle Çürüksu vadisi, Kral Yolu hattı dediğimiz bu hat insanların bir nevi beşeri hafızasının yeşerdiği yer. Dünyada, medeniyet unsuru olarak görülen her şey Anadolu menşeli. Özellikle Anadolu’nda Ege Bölgesi kadim insanlık tarihinde çok önemli yer işgal etmektedir. Tabi Buldan bunların izlerini çok iyi taşıyor. Denizli Hierapolis, Laodikya ve Tripolis hattında dünya insanlığın beklide 6-7 bin yıl geçmişine doğru izler bulmak mümkün. Bu izler içerisinde en önemlisinden biri de tarım ve tekstil. İnsanlık denince, medeniyet denince tarım ve tekstilin önemi çok büyük. Dolayısıyla Buldan’ın hala bu kültürü devam ettiriyor olmasından, Buldan halkına özellikle tekstile emek veren Buldan halkına ve Denizlimize teşekkür ediyorum” dedi.

“ BULDAN TEKSTİLİN MERKEZİ OLMAYA DEVAM EDECEK”
Başkan Şevik, kadim tarihten bugüne tekstilin merkezi olan Buldan’ın bundan sonrada dokumanın geleneksel dokumacılığı yaşatmaya devam edeceğini belirterek “Biz Buldan’ı mütevazi bir şekilde tekstilin dokumanın başkenti olarak tanıtıyoruz. Belki iddialı bir ifade ama Buldan bugün olduğu gibi kadim tarihinde de devamlı tekstilin merkezi olmuş. Olmaya da devam edecek” diye konuştu.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ile birlikte protokol üyelerinin de ziyaret ettiği Buldan standına ilgi yoğundu. Mini dokuma tezgâhını kurarak geleneksel yöntemle kumaş dokuyan dokuma ustası Selahattin Kaçanoğlu’nun performansı ve Buldan’ın geleneksel el dokumalarının sergilendiği Buldan standının da yer aldığı fuar,13 Kasım Pazar gününe kadar gezilebilecek.